Címlap Hírek Száz év a liget oldalában
Hírek röviden

Plébániai könyvtárunk kifejezetten vallási, hitéleti, egyházi könyvekre szakosodott, hogy az érdeklődőket segítse. Lehetőség van helyben olvasásra és kölcsönzésre egyaránt. A nyitva tartási idő kedd 16.00-17.30 között.

Száz év a liget oldalában PDF Nyomtatás E-mail

Könyvbemutató
A kiadvány gondolata és elképzelése, a szerzők fölkérése, megbízása dr. Kiss Imre általános püspöki helynök és dr. Bóna Lajos világi egyházközségi elnök érdeme. Ez a munka 31 szerző 40 írását tartalmazza. A kötet írásait három nagy témakör szerint rendeztük el.

Az elsőbe mindössze három dolgozat került: 1. a városrészről, 2. a templomról 3. a temetőről. Újszeged folyamatosan növekvő, döntően katolikus lakossága egyesületet alapított, hogy ennek segítségével fölépítse templomát, ahol Istent dicsérheti és dicsőítheti, és támogatta a helyi temető létesítését és fönntartását, ahol megadhatta a tiszteletet elhunytjainak.
A második nagy téma „A történelem sodrásában” címet viseli, és az újszegedi vallási élet szervezeti és tartalmi fejlődését tükrözi az ezredfordulóig, a plébánosok működésének történetébe ágyazottan. Csodálatos volt olvasni a 30-as évek nagyszerű fellendülését, és szomorú volt átérezni a világháború és az azt követő évtizedek rombolását, a vallási, lelki építkezés nehézségeit.
A harmadik pedig az utolsó évtized, tehát a jelen hitélet tükre. Természetesen ez lett a leggazdagabb. „Az új évezred” fejezetben a plébánián működő életkor szerinti, illetve tematikus csoportok számolnak be karizmájukról, tevékenységükről.
A „Vallomások” fejezetben az utolsó évtizedben itt működő papok tanúskodnak lelki életükről, az e templomhoz, közösséghez fűződő viszonyukról, valamint híveink emlékeznek Újszegedhez kapcsolódó vallási élményeikre.
Végezetül „Az új alapokon” című fejezet a közösségi élet új tereiről, a plébániai élet új támogatási formáiról számol be.
És itt valami különös, új kép áll össze. Bár Havass Géza apátplébános indította el a II. Vatikáni Zsinat szellemének meggyökereztetését, annak elsősorban csak a külső kereteit sikerült megteremteni. Hasonlóan nagyon nehéz helyzete volt Katona Nándor püspöki helynöknek a rendszerváltás éveiben, amikor a vallási élet ugyan látványosan megélénkült, de az újdonság varázsával ennek mámora el is szállt. Lassú, szívós munka kellett ahhoz, hogy ilyen sokszínű plébániai életről tudósíthasson „Az új évezred” fejezet. Bár Ugi Géza plébános idejében is igen sok csoport működött a katolikus egyház égisze alatt, ám akkor ezek a polgári társadalom természetes részei is voltak, illett a munkájukban részt venni.
A mai csoportok ezzel szemben igazi lelkiségi társulások. Döntően a résztvevők öntevékenységére épülnek, a papok csak animátorai e munkának. E csoportok részesei a folyamatos közösségépítésnek, s így maguk is igazi közösségekké válnak, melyek úgy élik meg a vatikáni zsinat szellemét, hogy belső lelki fejlődésük mellett jelekké válnak a társadalomban. Nem véletlen, hogy a 2009-ben fölépült egyházközségi épületet sem csupán plébániának, hanem közösségi háznak is nevezzük. Ezért is minősíthetjük az utolsó tíz évet már a kommúnió korának; egyházközségünk tagjainak jelentős része, még ha nem is mindig tudjuk teljesíteni, de átérzi és igyekszik valóra váltani Krisztus szavait: a ti világosságotok is világítson az embereknek, hogy jótetteiteket látva dicsőítsék mennyei Atyátokat! (Mt 5:16).

Köszönetnyilvánítás

A Száz év a Liget oldalában című könyv munkálatai az egyes részek megírásától a lektoráláson át  a borítóterv elkészítéséig mind önkéntes munkában történt. Ezúton is kifejezzük köszönetünket a könyv minden alkotója felé.

Köszönetnyilvánításunkat fejezzük ki továbbá

Magyar Anna, a Csongrád-megyei Közgyűlés elnöke,
B. Nagy László országgyűlési képviselő,
Bodó Imre országgyűlési képviselő és a Tiszaszigeti Önkormányzat,
Dr. Molnár Róbert polgármester és a Kübekházi Önkormányzat,
Dr. Farkas László, Kalmár Ferenc és Pocsai Blanka szegedi önkormányzati képviselők felé, amiért könyvünk nyomdai költségeihez hozzájárultak! Isten áldását kérjük munkájukra!

Kiss Imre plébános és Bóna Lajos világi elnök

 
Ki olvas minket
Oldalainkat 9 vendég böngészi