Címlap Hírek Nagyböjti lelkigyakorlat
Hírek röviden

Plébániai könyvtárunk kifejezetten vallási, hitéleti, egyházi könyvekre szakosodott, hogy az érdeklődőket segítse. Lehetőség van helyben olvasásra és kölcsönzésre egyaránt. A nyitva tartási idő kedd 16.00-17.30 között.

Nagyböjti lelkigyakorlat Nyomtatás
Írta: Lázárné Bea   

A teremtett világ, az ember ma és holnap című háromnapos nagyböjti lelkigyakorlatunkat nagy érdeklődés övezte, a téma sokakat vonzott városunkból templomunkba, plébániánkra.

Civil előadónk, dr. Végh László debreceni atomfizikus tudós a konkrét témán messze túlmutató, rendkívüli bölcsességről tett tanúbizonyságot péntek és szombat délutáni előadásaiban. A téma kiemelkedő hazai szakértője több évtizedes előadói múlttal rendelkező, mélyen hívő keresztény testvérünk, aki a civilizációtörténet egyes fejezeteit (különösen jelen világunkét) teremtésvédelmi, pszichológiai és teológiai síkon egyaránt értelmezte.

Rámutatott arra, hogy mai haszonelvű, elgépiesedett világunkban az ember már nem a természet részeként éli mindennapjait: kizsigereli a földet, csupán ösztöneinek engedelmeskedve nem tud „messzire és fölfelé” nézni, nem tekint sem vissza (a hagyományokra, az ősök tapasztalatára), sem előre (a jövőre, utódaink korára). Ösztöneink alapvetően pozitív hajtóereje mellett elengedhetetlen értelmünk használata is, a gazdaság fejlődésének nem szabad szellemi sivárságot hozni maga után, hiszen ha tőkés társadalmunk pusztán az elemi ösztönerőkre épít, a magasabb szint, a kultúra gyarapodásának hiányában elpusztítja önmagát.
Utalt a generációk közti pozitív mintaadás, a nevelés szükségességére, melyet kivetített társadalmi dimenziókba is: a megfelelő szellemi vezető réteg megléte sok gazdasági-erkölcsi problémát orvosolni tudna. A vallások legfontosabb szerepét az emberek közti kapcsolatok rendezésének igényében határozta meg, a kereszténységet vázolva kiemelte Jézus Krisztus személyét, akiben megjelent az emberek számára tökéletes mintakép, az „új ember”.

Összegzésül Végh László megállapította, hogy a technikailag „agyonfejlett”, ám emberileg, morálisan lesüllyedt, individualista társadalmunkon csak a szellemi emelkedés, a nem lélekölő, hanem értelmes munka és az összefogás segíthet. Mindezek a kisebb, jól együttműködő közösségekben már most is megvannak, így nincs ok a reménytelenségre, a sok pozitív törekvés egyszer összeér, ha mindannyian megtesszük a magunk részét.

A hallottakat mindkét este kiscsoportos beszélgetések mélyítették el, majd a vasárnapi szentmisén a meghívott atya, Nobilis Márió  új nézőpontból – mintegy megkoronázva az eddigieket –, a teológiai igazságok fényénél világította meg Isten és ember világ iránti szeretetét, felelősségét. A feltámadás és a megtestesülés misztériumát körbejárva Márió atya rámutatott Istennek az ember és az egész teremtés iránti mérhetetlen szeretetére, mely az alapját kell hogy képezze a mi személyes igenünknek, felelősségünknek a világra. Ennek három eleme: az egészre, minden ember javára tekintő gondolkodásmód; önmagunk, igényeink korlátozása a többiek (emberiség, utókor) érdekében és a szolidáris, emberléptékű közösségi hálózatok létrejötte (pl. egymást segítő plébániai közösségek).

A keresztény megoldás benne rejlik az evangéliumi életformában, a krisztusibb világ létrejötte egyben a világnak is reményt jelenthet.

 
Ki olvas minket
Oldalainkat 14 vendég böngészi