Hírek röviden

A Forráspont Lelkigondozó Szolgálat 2017. március 1-jén megkezdte működését a Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség irodáján, a Dugonics tér 12. szám alatt. Bejelentkezés: elektronikusan: forraspontszeged@gmail.com; telefonon a 20-3689412 számon, vagy személyesen a Forráspont Lelkigondozó Szolgálatnál. Facebook: https://www.facebook.com/forraspontszeged

Egyházzene 2010 PDF Nyomtatás E-mail

Az egyházzene hónapjában, májusban két ragyogó hangversenyre került sor a Szent Erzsébet templomban, 11-én kedden és 15-én szombaton az esti mise és litánia után.

Kedden Dr. Csanádi László orgonaművész és a SZTE Zeneművészeti Kar Gregorián együttesének hangversenyét hallhattuk Szudi Mária karnagy vezetésével.

A műsor:

  • A.Vivaldi – J.G.Walther: h-moll Concerto
  • Marcello: Adagio
  • J.S. Bach: F-dúr Toccata,  Korálelőjáték (A mélységből kiáltok Hozzád Uram) és Fúga BWV 540
  • Gregorián  énekek középkori magyar szentekről  - Gregorián kórus
  • J.S. Bach: d-moll Toccata és Fúga BWV 565
  • Részletek a középkori Dániel – játékokból – Gregorián kórus
  • L. Boellmann: Ima és Toccata

A Walther átiratában megszólaló  Vivaldi mű igazi olaszos, üde, életenergiától áradó muzsika.

Ezzel az örömteli, életigenlő  remekművel kezdte Csanádi László a hangversenyt, amellyel megalapozta az est hangulatát.

Az F-dúr Toccata és Fúga  a legmonumentálisabb orgonaművek közé tartozik. E két pillér közé még beillesztette Csanádi Laci  „A mélységből kiáltok Hozzád Uram” című korálelőjátékot. Lenyűgöző élmény volt hallani ezt a hatalmas építményt.

A Gregorián kórus Szent Istvánról és Szent Imréről szóló énekeket, Allelujákat adott elő gyönyörű, egységes hangzással.

A szinte mindenki által ismert nagyszerű d-moll Toccata és Fúga (az újabb kutatások szerint nem biztos, hogy Bachtól származik) a drámai karakterű Toccata-nak köszönheti népszerűségét. A Fúgában érdekes elem a gyakori visszhang effektus. Kiváló előadásban szólalt meg.

A Dániel-játékokból négy részletet hallhattunk.

Beauvais városához kötődik a Dániel játék, melynek első sorai büszkén hirdetik is ezt: „E Dániel játékot Beauvais város ifjúsága szerzette Krisztus dicsőítésére.”

Liturgikus játék, amellyel elsősorban az iskolai ifjúságot, valamint a híveket próbálták   nevelni erkölcsi, hitbeli, kulturális szempontból.

A koncert utolsó műsorszámaként Boellmann gyönyörű orgonaműve műve hangzott fel, amelyben az Ima csodaszép dallama a Miasszonyunkhoz, Máriához szól, a  Toccata a gyors harmóniafelbontásaival etűdjellegű, valamint a pedálban felhangzó dallam együttesen különleges hanghatású.

Szűnni nem akaró, lelkendező  tapssal köszöntötte a hallgatóság a nagy élményt adó művészeket, akik hallhatták ezt a hangversenyt, gazdag lelki táplálékkal térhettek haza.

A másik alkalommal, azaz 15-én, Simon Tamás egyházkarnagy, orgonista és Bánhegyi László trombitaművész kitűnő előadásában gyönyörködhettünk. Nagyon szépen összeállított programot hallhattunk.

Műsoruk:

  • Purcell: Trumpet Overture
  • Pachelbel: Canon
  • Purcell: D-dúr szonáta
  • Pachelbel: f-moll Chaconne
  • Purcell: Rondó
  • Arcadelt-Liszt: Ave Maria
  • Bach-Gounod: Ave Maria
  • Kauffmann: Ach Gott, vom Himmel…
  • Bach: Adagio
  • Simon Tamás: SZ-E-G-E-D
  • Improvizáció egy magyar népénekre

A Purcell és Bach műveket kis trombitán, úgynevezett Bach trombitán adta elő Bánhegyi László. A barokk kor kedvelt hangszere volt e fényes hangú kis hangszer, Bach, Purcell, Handel és a kortársak előszeretettel írtak  olyan magas hangokat műveikben, amelyeket ezzel a piccoló trombitával lehetett megszólaltatni. Bánhegyi Laci kiválóan, mesteri módon műveli a játékot ezen a kis hangszeren, igazi kuriózum volt Szegeden az egyházzenei koncertek között.

Simon Tamás, a kalocsai pap-orgonista, Leányfalusi Vilmos egykori tanítványa mindig lenyűgözi a hallgatóságát játékával, improvizációival, ahogyan tette ezt ez alkalommal is.

Különösen nagy élményt nyújtott Arcadelt-Liszt: Ave Maria c. műve, melynek kezdetén és végén az „ Angyali üdvözlet” misztikus zenei képe tárult elénk. Bach-Gounod: Ave Maria és az előző Máriához szóló orgonamű Szűz Mária, mint égi édesanya, valamint a földi édesanyák tiszteletére került a műsorba.

Örömmel hallgattuk Simon Tamás 2005-ben komponált SZ-E-G-E-D című művét. A városunk neve zenei hangokból áll, ezt dolgozta fel Tamás kitűnően, beleszőve a műbe egy kis népies dallamot, valamint a középkori ferences testvérek zsoltározásának imitációjára is kaptunk utalást.

A hangversenyt egy remek improvizáció  zárta a „ Boldogasszony, Anyánk” kezdetű népénekünk dallamára. Simon Tamás orgonán improvizált, Bánhegyi László játszotta a népéneket trombitán. Extatikus hangulatot varázsoltak, hálás köszönet érte. 

Lucz Ilona

 
Ki olvas minket
Oldalainkat 5 vendég böngészi