Címlap Hírek Házasság Hete nyitó Szentmise
Hírek röviden

Plébániai könyvtárunk kifejezetten vallási, hitéleti, egyházi könyvekre szakosodott, hogy az érdeklődőket segítse. Lehetőség van helyben olvasásra és kölcsönzésre egyaránt. A nyitva tartási idő kedd 16.00-17.30 között.

Házasság Hete nyitó Szentmise

Több mint tíz évvel ezelőtt Angliából indult az a kezdeményezés, hogy legyen egy hét, amikor a házasság szentségét ünnepeljük, gazdag programok, továbbá beszélgetős, gondolatébresztő előadások szervezésével irányítsuk rá a figyelmet a házasságra. Szegeden idén erre már negyedik alkalommal kerül sor.

A hetet megnyitó ünnepélyes szentmisét február 12-én, vasárnap 16 órától Blanckenstein Miklós atya, az esztergomi szeminárium rektora mutatta be a Fogadalmi Templomban. Kiemelte, mennyire fontos egy házasságban a hit. Ha a házasság hitre épül, akkor sokkal nagyobb az esélye annak, hogy a párok együtt haladnak végig az úton, mint akkor, ha a pár nem hisz Istenben. A fiatalok már nem hisznek a házasságok tartósságában és még gyakran a keresztény családokban felnőtt fiatalok sem akarnak házasságban élni, gyermekeket vállalni. Így érthető, hogy a szülők egyre nagyobb aggódással próbálják a világ, a környezet hatásaitól megóvni gyerekeiket. Az atya kiemelte, hogy mi keresztény szülők küldjük gyermekeinket a hittel való életbe, de ez ma már nem elég. Nem elég küldeni, meg kell hívni őket erre az életre. A szülőknek fel kell tenni maguknak a kérdést, hogyan tudják ezt megvalósítani családjukban.

A hit egy életforma, amely közösségbe tartozást hoz magával. Fontos, hogy a házaspárok részt vegyenek olyan alkalmakon, ahol közös információkhoz jutnak, közös élményekben lehet részük, melyekről tudnak egymással beszélni, tudnak együtt gondolkodni. Fontos, hogy a házaspárok közösségekben tudják egymással megbeszélni örömeiket, gondjaikat, problémáikat. Különben honnan szereznének információt arra vonatkozóan, milyen más házaspárok élete? Akik nem jutnak el ilyen közösségekbe, legnagyobb százalékban csak a médiából tudnak táplálkozni, mely egy romlott erkölcsű téves álomvilágot tár a hallgatóság elé.

Tavaly a család évét ünnepeltük, azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy család alatt nem csak a nagyszülők, szülők és gyermekek közösségét kell értenünk! Ne feledkezzünk meg azokról, akik nem találtak párt maguknak, esetleg elveszítették párjukat, családjukat vagy nem lehet gyermekük! Tehát az egyedül élőket, elváltakat sem szabad az ilyen alkalmakról kizárni, hiszen a közös hit által ők is a közösséghez tartoznak.

A szentmise fényét emelte a zsombói és a szatymazi scola (vezetőik Gábor Tamás és felesége, Gáborné Kneip Judit kántorok) és Veréb Judit operaénekesnő közreműködése.

A nagy hideg és a szakadó hóesés ellenére sokan részt tudtunk venni ezen a felemelő, szép szentmisén.

A Házasság Hetéről bővebben a Magyar Kurír oldalain olvashatsz.

Móczárné Kiss Gabi és Siklósné Pechan Szilvi

 
Ki olvas minket
Oldalainkat 6 vendég böngészi