Címlap Hírek Az útonlévők megáldása
Hírek röviden

Plébániai könyvtárunk kifejezetten vallási, hitéleti, egyházi könyvekre szakosodott, hogy az érdeklődőket segítse. Lehetőség van helyben olvasásra és kölcsönzésre egyaránt. A nyitva tartási idő kedd 16.00-17.30 között.

Az útonlévők megáldása PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Bóna Lajos   

Újszegeden egyházközségünkben július utolsó vasárnapján a járművek és útonjárók patrónusához kapcsolódóan először került sor erre a szép eseményre. Az 1900-ban alakult Magyar Autóklub és plébániánk közös rendezésében a Torontál téri nagy parkolóban több tucatnyi autó, motorkerékpár, kerékpár és babakocsi, valamint utasaik kerültek megáldásra.

A hagyomány szerint Kristóf a 3. század derekán Szamóban élt és vértanúként adta életét Krisztusért. A legenda szerint a magas termetű, óriás Kristófot az a vágy fűtötte, hogy szolgálatait a leghatalmasabb úrnak ajánlja fel. Először egy király szolgálatába állt, de mert ez félt az ördögtől, ott hagyta, és az ördög szolgálatába szegődött. Csakhogy az ördög is félt a kereszt jelétől -- így jutott el Kristóf végül Krisztushoz. Amikor Krisztust kereste, egy remete azt a tanácsot adta neki, hogy ha Krisztussal akar találkozni, keresztelkedjék meg és legyen a felebarátai szolgálatára. Kristóf megfogadta a tanácsot. Volt ott egy hatalmas folyó, melyen a zarándokok mindig csak nagy félelemmel tudtak átkelni. A remete azt ajánlotta Kristófnak, hogy hatalmas erejét itt állítsa az emberek szolgálatába, azaz ha a folyóhoz érkezik valaki és fél a víz sodrától, segítsen az átkelésben. Kristóf megfogadta a tanácsot. Készített magának egy kunyhót a folyó partján, abban élt, s egy nagy botra támaszkodva sorra átvitte a folyón az utasokat. Egy éjjel úgy hallotta, mintha a nevén szólították volna. Egy szegényes külsejű gyermek állt kunyhója előtt, és a segítségét kérte. Kristóf szívesen teljesítette kérését, már csak azért is, mert a kicsi könnyű tehernek ígérkezett hatalmas vállai számára. Amint azonban a folyó közepe felé tartott, a teher mind nehezebb lett, mintha ólmot cipelt volna. Csaknem a víz alá merült a súlya alatt, s minden erejét össze kellett szednie, hogy átérjen a túlsó partra. Ott azután a kisfiú elmagyarázta Kristófnak a keresztség misztériumát, és azt mondta: ,,Ami a válladat nyomta, több volt, mint az egész világ. A Teremtőd volt az, akit áthoztál, én ugyanis az a Krisztus vagyok, aki a leghatalmasabb és akinek szolgálni akartál.''

Az útonjárók patrónusának fényképét sok autós és motoros ma is a járművében tartja. Idén a szegedi Autóklubnál nevenapjára emlékmatricát nyomtattak ki, melyet minden járműtulajdonos az áldást követően megkapott ajándékba. Köszönet Benke Csabának és autóklubos munkatársainak e fölemelő alkalom kezdeményezéséért.

Bóna Lajos

 
Ki olvas minket
Oldalainkat 3 vendég böngészi