Hírek röviden

Plébániai könyvtárunk kifejezetten vallási, hitéleti, egyházi könyvekre szakosodott, hogy az érdeklődőket segítse. Lehetőség van helyben olvasásra és kölcsönzésre egyaránt. A nyitva tartási idő kedd 16.00-17.30 között.

Visszatekintés PDF Nyomtatás E-mail

Novák István DLA építész, plébánia épületünk tervezőjének halálára.

A hír hallatán, hogy Novák István itt hagyott bennünket, leírhatatlan fájdalmat éreztem. A plébániaépítés előkészítésekor ismertük meg egymást, s kapcsolatunk azt követően fokozatosan elmélyült.

Hat éve már, amikor először hármasban leültünk, Imre atya, Ő és én.

Az új épületről való beszélgetésünk közben rögtönözve elkezdett rajzolni. "Egy kifli, vagy karéj formájában képzelem el nektek az épületet, mely így hozzá simulhat a templomhoz" - mondta. Élmény volt ez az első szabadkézi rajza, ahogy kezével határozottan irányította a ceruzát.

És a legutolsó találkozásunk, amikor most a novemberi búcsú előtt a Szent Erzsébet szobor szentelését követően a plébániánk melletti szökőkútnál a padon ülve beszélgettünk, elmondta, mennyire örül, hogy élete utolsó jelentős műve épp ez a ligeti plébánia épület lehetett.

Sokszor fölidézte, hogy a hitét kedves felesége, Ildikó élesztette föl benne. Őt, István példamutatóan ápolta és elvesztését követően pár hónappal óriási fájdalmában most utána ment.

Ide illik nagy építész barátjának róla írt sorai:

"Nemcsak a Szeged környéki világban, nemcsak Pusztaszeren hagyta ott európai emberként megalkotott műveit, hanem világossá tette mindenki számára azt, hogy ahol élünk, ott a világ közepe, ott érdemes élni." (Makovecz Imre)

István eddig idelent voltál velünk Újszegediekkel, támogass bennünket immár Odaföntről!

Szeretettel búcsúzunk Tőled!

Dr. Bóna Lajos világi elnök

 
Ki olvas minket
Oldalainkat 12 vendég böngészi