Hírek röviden

Plébániai könyvtárunk kifejezetten vallási, hitéleti, egyházi könyvekre szakosodott, hogy az érdeklődőket segítse. Lehetőség van helyben olvasásra és kölcsönzésre egyaránt. A nyitva tartási idő kedd 16.00-17.30 között.

Egyházzenei koncertek PDF Nyomtatás E-mail

Öt alkalommal csendült fel két templomunkban a szentmisék után a Máriát köszöntő és Istent dicsőítő muzsika május havában. Négy hangversenyt hallhattunk a Szent Erzsébet-templomban, a Teréz anya templomban pedig „Üdvözlégy Mária” címmel zenés áhítaton vehettünk részt.

Az idén az orgonán kívül a kórusok és énekesek kerültek előtérbe. Rendkívül szép és igényes művek, nagyszerű együttesek szerepeltek a programban. A mi újszegedi városrészünk valóban az ünnepi hónaphoz illően, méltó módon kapcsolódott a rendezvények sorozatába.

Május 13-án a SZTE Zeneművészeti Karának Gregorián együttese adta az első hangversenyt Szudi Mária karnagy vezetésével. Gyönyörű, egységes hangzású a kórus, különösen a fiúk részéről. Tudomásom szerint Szegeden nincs másik gregorián kórus, így fellépésük mindig kuriózum, nagy élményt adó. Számomra most derült ki, hogy a kórusban nem csak zenészek énekelnek, hiszen az egyetemista hittanos csoportból is jár valaki a „Gregibe”. Öröm volt látni a hangversenyen a hittanos érdeklődő barátokat.

Május 16-án a Teréz anya templomban zenés áhítaton léptek fel a következő művészek: Somogyvári Tímea Zita (ének), Kuzma Levente (orgona), Steiler Tamás (oboa), Kecskés György (kürt). A koncerten több „Ave Maria” is felhangzott más és más szerzőtől, valamint Bach kantátáiból hallhattunk részleteket. Szívet melengető, magas színvonalú, szép zenei élményben volt részük azoknak, akik jelen lehettek.

Másnap, május 17-én a Szent Erzsébet-templomban az egyházi közösségünk gyermekeiből alakult, évek óta egyre szebben szóló Schola (kiegészítve egy-egy felnőttel) műsorát élvezhettük Pechan Zoltán karnagy vezetésével. Gazdag, változatos programot állított össze Zoli bácsi a különféle ünnepkörök dalaiból, elválasztva azokat egy-egy hangszeres zeneművel. Örültünk, hogy hallhattuk őket nagyváradi szereplésük előtt; lelkes, szépen kimunkált muzsikájuk sokáig emlékezetes marad. Büszkék lehetünk rájuk!

A következő hét szombatján, 23-án Csanádi László DLA orgonaművész hangversenyében gyönyörködhetett az érdeklődő közönség, amelyen Hadobásné Bálint Zsuzsanna énekművész is közreműködött. Csodálatos muzsikálásukat hosszantartó vastapssal köszönte meg a közönség. Csanádi László virtuóz és rendkívül színes, tartalmas játéka mindig garancia arra, hogy az őt hallgatók lélekben, szép élményben gazdagodjanak. Köszönet neki és Bálint Zsuzsinak, hogy első szóra igent mondtak a felkérésre.

Az egyházzenei hónap utolsó önálló hangversenye egy zenei „csemege”, valóban egy különleges program volt. Május 30-án a Mentés Másként Népzenei Trió és a Dugonics András Piarista Gimnázium népzenei műhelye növendékeinek hangversenyében gyönyörködhettünk. A népzenei műhelyet Fábri Géza és Ivánovics Tünde vezeti, akik a Mentés Másként Trió tagjai is egyben. Istent sokféle módon lehet dicsőíteni, Máriát is nagyon változatosan lehet dícsérni, köszönteni. Ezen a népzenei esten méltóképpen szálltak a muzsika dicsőítő hangjai Isten és Mária felé. A Kájoni kódex miseanyagából állítottak össze egy válogatást, valamint „Égig érő énekek” címmel népzenei blokkot hallhattunk. Felemelő és szinte megtisztító erejű volt ez a hangverseny. Könnyekkel küszködve ültünk a padsorokban a csodaszép imádságok hallatán. Isten áldja meg őket!

Lucz Ili

 
Ki olvas minket
Oldalainkat 8 vendég böngészi