Hírek röviden

Plébániai könyvtárunk kifejezetten vallási, hitéleti, egyházi könyvekre szakosodott, hogy az érdeklődőket segítse. Lehetőség van helyben olvasásra és kölcsönzésre egyaránt. A nyitva tartási idő kedd 16.00-17.30 között.

Lelki gyakorlat PDF Nyomtatás E-mail

A lelkigyakorlatra július 9-től 12-ig került sor dr. Sávai János atya vezetésével, akit már sokan ismernek és szeretnek. Az atya a lelkigyakorlat idejére plébániánk vendége volt. A lelkigyakorlat témájául a „hallásjavítás” címet választotta atya, amin a belső hallásra, Istenre figyelésre gondolt. Ennek megértésére, a „hallásfejlődésben” vezető atyánk azzal segített minket, hogy az ószövetségből néhány „halló embert” és az ő élethelyzetüket hozta közelebb hozzánk, tette a mi hétköznapjainkban is érthetővé, mélyebben értelmezhetővé.

Például az egyik ilyen bibliai jelenet, ami többünk számára emlékezetes volt, amikor Gedeont az Úr kiválasztja, sok nehézségen megy keresztül, de azért valahogy csak megteszi amit Isten kér tőle. Később azonban felháborodásában az események alakulása miatt hangosan ordibál Istennel, mert úgy érzi távol van, nem hallja, elhagyta őt. Erre Isten megszólal: mit kiabálsz, itt vagyok melletted! (A pogány istenekhez ugyanis hangosan kellet imádkozni, úgy talán meghallják a távoli istenségek az embert, de nem így az élő és valóságos Isten.)

A lelkigyakorlatot minden résztvevő nagy örömmel, feltöltődve fejezte be, amiben természetesen Sávai atya megkapó,egyszerű de mélységbe látó személyisége is nagy szerepet játszott.

Összesen 34-35-en vettünk részt ezen az eseményen, de volt aki nem tudott végig maradni, vagy később érkezett csak közénk, esetleg az egyik napra tudott csak eljönni. A lelkigyakorlatozók fele máshonnan érkezett, fele részben újszegediek voltunk. Korosztály szerint képviseltették magukat a 18-20 évesek és a 90 év fölöttiek is. A résztvevők közt 5 férfi volt a többi nő.

Imáinkba foglaltuk Olga testvérünket, aki nagyon várta ezt az eseményt, de előző nap súlyos problémák miatt kórházba került.

A gitáros énekek igazi felüdülést hoztak, és új dalokat is tanultunk, amit aztán a szombat esti szentmisén a Rókusi templomból érkezett énekkarral és az újszegedi gitárosokkal együtt tudtunk énekelni.

Együtt imádkozva, elmélkedve, énekelve, vetített képekkel segítve a rózsafűzér imádság is része volt a programnak.

Sávai atya mindig a rendelkezésünkre állt, sokan most találtak módot komolyabb lelki problémáik megbeszélésére. Egyik asszony úgy fogalmazott: ez az alkalom számomra életmentő volt.

Nagyon reméljük, hogy ilyen lelki megerősítő lehetőségre máskor is módunk lesz, hiszen az úton amin lelkileg járunk, a világban amiben élünk olyan sokszor szükségünk van megerősítésre, világosságra, bölcsességre, hogy el ne tévedjünk, meg ne álljunk, vissza ne forduljunk.

Köszönjük a lehetőséget mindenkinek aki hozzásegített minket ehhez a lelki programhoz és a Szentléleknek, aki vezetett.

Aradi Márta

 
Ki olvas minket
Oldalainkat 10 vendég böngészi