Hírek röviden

A Forráspont Lelkigondozó Szolgálat 2017. március 1-jén megkezdte működését a Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség irodáján, a Dugonics tér 12. szám alatt. Bejelentkezés: elektronikusan: forraspontszeged@gmail.com; telefonon a 20-3689412 számon, vagy személyesen a Forráspont Lelkigondozó Szolgálatnál. Facebook: https://www.facebook.com/forraspontszeged

Elsőáldozás PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Gál Viktorné   

A katolikus közösségeknek talán az egyik legszebb ünnepe az elsőáldozás. Így volt ez idén május 29-én, Krisztus szent testének és vérének ünnepén („Úrnapján”) az Árpád-házi Szent Erzsébet plébániatemplomunkban a 9.30-kor kezdődő családi misén. Az ezt megelőző napon, mintegy előkészületként a szentáldozásra a 22 hittanos gyermek életében először végezhette el a szentgyónását, vagyis nyerhette el a bűnbocsánat szentségét, majd vasárnap szentáldozáshoz járultak. Nagyon készültek erre a napra, hogy tiszta szívvel és lélekkel vegyék magukhoz Krisztus testét és vérét. Erre az alkalomra eljöttek a gyerekek rokonai is, hogy együtt ünnepeljenek velük a szépen feldíszített templomunkban.

Plébános atyánk köszöntötte a szülőket, nagyszülőket, keresztszülőket és minden jelenlévőt, és megköszönte mindenkinek, aki segített a gyermekek felkészítésében. Nem utolsó sorban külön megköszönte a szülőknek és keresztszülőknek, hogy hűek maradtak gyermekeik megkeresztelésekor tett ígéretükhöz, miszerint a hit útján nevelik őket.

Az elsőáldozás meghitt pillanata után a szülők is megáldották a gyermekeiket és utána az elsőáldozók vezetésével Úrnapi körmenetet tartottunk. Az elsőáldozó kislányok kiskosárból virágszirommal szórták az Oltáriszentség előtt az utat, a kisfiúk a templomi kiscsengőkkel adták hírül az Oltáriszentségben jelenlévő Urunk jelenlétét. Milyen jelentősége lehet egy úrnapi körmenetnek egy nagyváros központjában, melynek lakói nagyrészt közömbösek a keresztény vallás, hit irányában? Ez nagyon lényeges kérdés. Két dolog kell, hogy együttesen jellemezze az úrnapi körmenetet. Egyrészt az a bensőséges, személyes szeretet, ami Krisztustól felénk árad, és amit nekünk meg kell válaszolni. Van azonban a körmenetnek egy demonstratív, vagy missziós jellege is, és itt meg kell tudnunk mutatni magunkat, mégpedig vonzó módon. Egyre nyilvánvalóbb, hogy ki kell lépnünk a templomokból, és jelen kell lennünk az utcákon, a társadalmi-kulturális életben. Tegyük jelenvalóvá Krisztust és az o evangéliumát! Ennek egyik formája az úrnapi körmenet, amely vonzó megjelenése lehet a keresztény közösség életének, nem csupán a környéken lakók, de a turisták számára is.

fotó: Krisztin-Német István

 
Ki olvas minket
Oldalainkat 6 vendég böngészi